lemon-69755 1280

Lilla köttskolan

Köttdetaljens konsistens, struktur och mörhet avgör vilken typ av tillagning som passar köttet bäst. Det möraste köttet kommer från djurets bakdel och passar bäst att stekas eller grillas eftersom musklerna där är större. Framdelsköttet från nöt passar bäst till kokning och till gryträtter eftersom köttet där är hårdare än på bakdelen och därför behöver längre tillagningstid. Den längre tillagningen innebär även att mer smakämnen och arom frigörs. Kokt kött är mjukt, smakrikt och nyttigt. Entrecote är det framdelskött som passar att stekas.

Framdelen

Entrecote är den bästa och möraste delen på hela framdelen och utgörs av den långa ryggmuskeln. Entrecoten styckas nästan alltid benfri.

Högrev sitter i entrecotens förlängning och är den bästa biten på hela djuret att koka till Kalops och Ragu.

Bringa får du när du skurit bort bogen, hela bröstet på framdelen. Eftersom den består av olika lager av muskler måste den kokas för bästa resultat.

Bog och Märgpipa är ett bra kokkött som kan användas som ett magrare alternativ till högreven.

Mellandelen

I djurets mellandel finns några av de finaste delarna. Det är här filéerna sitter.

Oxfilén sitter i svanken och har flest användningsområden. Den sorteras efter storlek och användningsområde. Filén har oftast en behaglig konsistens och passar också bra att äta rå eller gravad. Ryggbiff (ytterfilé) består av den långa ryggmuskeln på motsatta sidan av oxfilén. Den steks med fördel hel i ugn. Flankstek är en mager och platt muskel som är mycket mottaglig för kryddor och marineringar. Perfekt för grillen.

Bakdelen

Köttet från bakdelen består av större och köttigare muskler med minbre senor och hinnor och är utmärka för grillning och ugnstekning. 

Innanlår är mycket mört och smakrikt och dessutom fri från senor. Det har ett stort användningsområde. Kan grillas i skivor, 

serveras ugnstekt eller användas i sjömansbiff, rulader och i alla typer av grytor.Rulle används oftast strimlad eller tärnad till olika grytor. Ytterlår passar bäst till bräsering eller kokning och ger mycket smak och en bra konsistens. Passar utmärkt till Sjömansbiff, Oxrulader och grytor. Rostbiff är en mör och finfibrig stek med god smak. Den delas ofta i två delar till rostas och Rostbiffhjärta (eller bara Rostbiff). Passar bra till Biff stroganoff eller tjälknöl.

Fransyskan har en bra konsistens och blir mycket saftig och god när den steks långsamt i ugnen. Fransyskan är den självklara oxsteken.