Hulda

ella-och-jag...är smeknamnet mina närmaste gav mig då jag, enligt dem, påminde om en gammal bondmora när jag klapprade omkring i mina gråa träskor på gården hemma i Fliseryd där jag växte upp. Jag heter egentligen Magdalena Läggeberger och är en djurälskande lantmästare som brinner för bondelivet och det goda, genuina mathantverket.

Redan som väldigt liten tjej var mitt största intresse djur och jag drömde redan då om att ha min alldeles egna gård full med djur av alla dess slag. I brist på eget kapital och gårdsbyggnader så fick mitt rum fungera som ladugård och diverse småkryp, som maskar, skalbaggar samt en och annan groda, fick utgöra min första djurbesättning. Mamma berättade också att hon nästan blev tokig på mig när hon hittade ägg från kylskåpet under min huvudkudde, ägg som jag hade försökt kläcka till mina första kycklingar. Ja mamma var nog inte heller alltid glad för mitt ständiga tjat efter diverse husdjur..

Som uppväxt på gård så fick man tidigt vara med både i traktorerna ute på fälten och i ladugården bland djuren. Att köra traktor var väl ganska kul, men inget gick väl upp emot att få hjälpa till vid en kalvning och se den lilla nyfödda krabaten dia nöjt för första gången! Där bland kossorna och kalvarna älskade jag att vara, och kärleken till djuren tog mig sedan till Ingelstorps lantbruksgymnasium och efter det till djurskötartjänster på både mjölkgårdar och grisgårdar.

Med åren har ett allt starkare intresse för närproducerad mat och äkta mathantverk vuxit fram och jag har länge hoppats på att finna den där egna gården och starta den där butiken med det lilla extra.

2009 blev drömmen äntligen verklighet då vi köpte Harrstorps Gård strax utanför Mönsterås samhälle, där jag nu bor tillsammans med min familj.

"Allting går om man vill" som jag brukar säga, och 2010 uppfyllde jag ytterligare en av mina drömmar då jag tog lantmästarexamen från Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp efter två års veckopendlande från min familj hemma. Jag är tacksam för min stöttande familj och för att jag genomförde utbildningen som gav mig otroligt mycket, utan den kanske jag aldrig vågat ta steget. Nu arbetar jag på min egna gård med det jag älskar mest; djur och mathantverk!

I den gamla bygghandeln har jag samlat närproducerade läckerheter, genuint mathantverk och delikatesser från när och fjärran. Här vill jag kunna erbjuda marmelader som är kokta för hand i koppargrytor enligt mormors recept och ostar som vårdats som spädbarn i ciderindränkta linnedukar under långa lagringstider. Här är det kvalitet, hantverk och smak som får avgöra. Långt, långt ifrån E-ämnen, konstgjorda tillsatser och massproduktioner.

Hoppas ni kommer finna det lika tilltalande som jag.

 

”Hulda”
 
Utmärkelser och medverkan i pressen
 
Arets Cerisare
 
Centerpartiets utmarkelse
 
Centerns utmarkelse
 
foretags nytt


Monsteras tidning
 
lokala entrepenorer
 
magdalena satsar
Valsorterat